جراحی چاقی یا عمل لاغری با 4 روش موثر

جراحی چاقی یا عمل لاغری چیست

امروزه انجام انواع جراحی چاقی و عمل های لاغری در بین زنان و مردان رواج پیدا کرده است. در این نوع جراحی های زیبایی، افراد به دنبال آن هستند تا با کاهش حجم معده، میزان غذای مصرفی را کاهش دهند. این نوع جراحی ها عمدتا به کسانی توصیه می شود که شاخص توده بدنی آن ها از 40 بالاتر باشد.

از نظر دکتر سید علیرضا آذرپیکان، انجام جراحی چاقی تنها برای افرادی مناسب است که نتوانند از طریق انجام ورزش و داشتن رژیم غذایی مناسب، حجم چربی انباشته بدن خود را کاهش دهند. در چنین مواردی یک پزشک متخصص عمل لاغری می تواند با انجام برخی اصلاحات بر روی حجم معده، میزان مصرف غذای افراد در هر وعده را کاهش دهند.

البته روش های عمل لاغری دیگری نیز وجود دارند که چربی های اضافی بدن را به صورت موضعی خارج می کنند. در این روش که لیپوساکشن یا پیکرتراشی نامیده می شود، چربی های اضافی ذخیره شده در بین بافت های بدن، تخریب و استخراج می گردند. در هر حال، انتخاب بهترین روش جراحی چاقی برای هر فرد، بر اساس نظر پزشک متخصص تعیین خواهد شد.

لازم است بدانید که پس از انجام عمل لاغری باید افراد رژیم غذایی مناسبی داشته و تمرین های بدنی خود را ادامه دهند. این کار کمک می کند تا نتایج حاصل از جراحی چاقی یا عمل لاغری، پایدار باقی بماند.

از مهم ترین روش های جراحی چاقی می توان به عمل پلیسه معده، عمل اسلیو معده، عمل بای پس معده و عمل باندینگ معده اشاره کرد. در این مقاله قصد داریم به جزییات مربوط به هر یک از این جراحی ها بپردازیم. خواهیم دید که هر شخص بر اساس چه معیارهایی می تواند عمل لاغری مناسب خود را انتخاب نماید.

آنچه در این مقاله می خوانید

جراحی چاقی؛ معرفی عمل اسلیو معده

جراحی چاقی؛ عمل بای پس معده

جراحی چاقی؛ جراحی پلیسه معده

جراحی چاقی با روش لاپاراسکوپی پیشرفته

جراحی چاقی با روش پیکرتراشی

هزینه پیکرتراشی با جراحی و بدون جراحی چقدر است؟

دوران نقاهت پس از عمل لاغری پیکر تراشی چقدر است؟

جراحی چاقی؛ معرفی عمل اسلیو معده

جراحی چاقی اسلیو معده یکی از انواع عمل های لاغری است که با هدف کاهش اشتها انجام می گیرد. در واقع، یک بخش از انتهای معده وظیفه ترشح هورمون گرلین را بر عهده دارد. این هورمون احساس گرسنگی را در فرد ایجاد می کند. به این ترتیب، با حذف غدد ترشح کننده هورمون گرسنگی از طریق جراحی اسلیومعده، احساس نیاز به خوردن غذا در فرد کاهش پیدا می کند. این مساله در طولانی مدت، منجر به کاهش وزن و کم شدن چربی های انباشته خواهد شد.

اسلیو در اصطلاح انگلیسی به معنای آستین است. این نام از آن جهت به عمل اسلیو معده نسبت داده می شود که شکل معده پس از جراحی چاقی، شبیه به آستین خواهد شد. از نظر دکتر سید علیرضا آذرپیکان، جراحی اسلیو معده برای افرادی با BMI بالاتر از ۴۰ مناسب خواهد بود.

روش انجام عمل اسلیو معده

برای انجام عمل لاغری اسلیو معده جراح حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد از حجم معده را بر می دارد. به همین دلیل این نوع جراحی چاقی را می توان به عنوان یک عمل تهاجمی در نظر گرفت.

برای انجام جراحی اسلیومعده باید ابتدا به کمک یک لوله که از طریق دهان به معده وارد می شود، حجم کافی (100 تا 200 میلی لیتر) از معده را تعیین نمود. سپس قسمت انتهای معده را به کمک منگنه بسته و حجم مورد نظر را نشانه گذاری می کنند. مقدار اضافی حجم معده که با منگنه زدن جدا شده است، از طریق عمل جراحی برش خورده و خارج می گردد. در نهایت، معده به یک محفظه آستین مانند تبدیل خواهد شد.

میزان کاهش وزن در اثر جراحی اسلیومعده

یکی از مزایای انجام جراحی چاقی اسلیو معده این است که این عمل لاغری می تواند تا 70 درصد وزن فرد را کاهش دهد. این مقدار از چربی های بدن در بازه زمانی یک تا یک و نیم سال برطرف می شوند. احساس سیری زودرس و کاهش حجم غذای مصرفی، دلیل اصلی این مقدار کاهش وزن از طریق جراحی اسلیومعده، به حساب می آید.

عوارض عمل اسلیو معده

هر عمل جراحی چاقی و غیرچاقی می تواند عوارضی را در پی داشته باشد. اما عوارض جراحی اسلیو معده ناچیز بوده و افراد بدون نگرانی می توانند برای انجام آن اقدام نمایند. در هر حال، بیماری های ناشی از چاقی مفرط مانند دیابت، فشارخون، انواع سرطان و بیماری های قلبی و عروقی هر کدام به خودی خود می توانند خطر مرگ را برای بیمار در بر داشته باشند. بنابراین حتی اگر عمل اسلیو معده عوارضی هم دارد، قطعا از عوارض این بیماری ها کمتر خواهد بود.

بنابراین در پاسخ به افرادی که می پرسند آیا اسلیو معده باعث مرگ می شود باید گفت خیر. اتفاقا با این شرط که برای انجام جراحی اسلیومعده به یک پزشک متخصص و مجرب مراجعه کنید، می توانید سبک زندگی خود را اصلاح نمایید. انجام جراحی چاقی حتی می تواند به درمان بیماری های زمینه ای شما نیز کمک کند.

هزینه عمل اسلیو معده

هزینه عمل اسلیو معده بر اساس فاکتورهای متعددی تعیین می شود. دستمزد پزشک، انجام آزمایش های قبل و بعد از عمل، هزینه های مرتبط با کلینیک یا بیمارستان و هزینه مربوط به داروهای مورد نیاز بیمار، مقدار هزینه جراحی اسلیومعده را تعیین خواهد کرد.

جراحی چاقی؛ عمل بای پس معده

در جراحی چاقی از نوع بای پس معده، پزشک جراح، حجم معده را به دو قسمت بزرگ در پایین و کوچک در بالا تقسیم بندی می کند. بخشی از روده بیمار باید به کیسه کوچکتر در بالای معده متصل شود. به این ترتیب، علاوه بر کاهش حجم معده، میزان جذب مواد غذایی نیز کاهش می یابد. این تغییرات در نهایت منجر به کاهش وزن افراد خواهد شد.

تفاوت بای پس و اسلیو معده

این نکته را در نظر داشته باشید که عمل بای پس معده با عمل اسلیو معده کاملا متفاوت است. تفاوت اصلی این دو نوع جراحی در میزان تهاجمی بودن آن ها خواهد بود. در واقع، در جراحی بای پس معده، هیچ بخشی از معده برش نمی خورد. بنابراین شدت تهاجم آن، بسیار کمتر از جراحی اسلیو معده خواهد بود.

بای پس معده برای چه کسانی مفید است؟

جراحی بای پس معده نیز تنها برای کسانی قابل اجرا خواهد بود که مقدار BMI آن ها از ۴۰ بالاتر باشد. علاوه بر این انجام جراحی بای پس تنها به کسانی توصیه می شود که چربی های مقاوم به ورزش و رژیم غذایی داشته باشند. البته برای افرادی که مقدار BMI آن ها بین ۳۵ تا ۴۰ بوده و سابقه بیماری هایی مانند دیابت و فشار خون یا آپنه خواب دارند نیز انجام این نوع جراحی چاقی بلامانع خواهد بود.

موارد ممنوعیت جراحی بای پس معده

افرادی که پیش از این جراحی معده انجام داده اند، نمی توانند برای جراحی بای پس اقدام کنند. علاوه بر این، چنانچه سابقه ابتلا به سرطان معده در خانواده شما وجود داشته باشد، به هیچ عنوان نمی توانید جراحی چاقی بای پس معده را انجام دهید.

نکته دیگری که باید در نظر داشته باشید این است که افراد مبتلا به کم خونی شدید و فقر آهن نباید برای بای پس معده اقدام نمایند.

جراحی چاقی؛ جراحی پلیسه معده

نوع دیگری از جراحی چاقی، جراحی پلیسه معده نامیده می شود. جراحی پلیسه معده عبارت است از تا خوردن دیواره معده به شکل یک پلیسه و بخیه زدن آن؛ به طوری که حجم معده کاهش پیدا کند. با کم شدن حجم معده در عمل پلیسه معده، حجم غذای مصرفی فرد کاهش پیدا می کند. این مساله می تواند به کمتر شدن وزن و رسیدن به وزن ایده آل منجر گردد.

لازم می دانیم این نکته را یادآوری کنیم که عمل پلیسه معده یکی از کم تهاجمی ترین روش های جراحی چاقی است. این عمل لاغری با حذف پلیسه ایجاد شده، قابل بازگشت خواهد بود.

شرط انجام عمل لاغری پلیسه معده

برای انجام جراحی پلیسه معده نیز باید شاخص توده بدنی فرد به بیش از ۴۰ برسد. هر چند افراد با BMI در محدوده ۳۵ تا ۴۰ نیز می توانند کاندید مناسبی برای این جراحی باشند؛ با این شرط که به بیماری هایی نظیر دیابت نوع ۲، آپنه خواب یا فشار خون دچار باشند.

مزایای عمل پلیسه معده

مزایای عمل پلیسه معده عبارت اند از:

  • کم تهاجمی بودن جراحی چاقی پلیسه معده
  • درمان کبد چرب
  • کاهش فشار وارد بر ساختار اسکلتی بدن و درمان زانو درد
  • کاهش احتمال ابتلا به بیماری های قلب و عروق
  • کاهش احتمال سکته مغزی
  • کمتر شدن احتمال ابتلا به انواع سرطان از جمله سرطان تیروئید و سرطان تخمدان
  • کمک به درمان یا بهبود بیماری دیابت نوع ۲

روش انجام عمل پلیسه معده

برای انجام عمل پلیسه معده، پزشک جراح از یک دستگاه تخت عنوان لاپاراسکوپ استفاده می کند. این دستگاه شامل دسته های ظریفی است که به یکی از آن ها دوربین و به بقیه آن ها ابزار جراحی متصل است. به این ترتیب، پزشک می تواند بدون ایجاد برش بر روی شکم و تنها با ایجاد چند سوراخ ریز، جراحی را انجام دهد.

جراحی چاقی با روش لاپاراسکوپی پیشرفته

امروزه بخش مهمی از انواع جراحی ها در ناحیه شکم و معده از طریق دستگاه لاپاراسکوپی انجام می گیرند. برای انجام این روش جراحی، از یک دستگاه مجهز به دوربین تحت عنوان لاپاراسکوپ استفاده می شود. شاخه های دستگاه لاپاراسکوپ که شامل دوربین و ابزار جراحی هستند، از طریق حفره هایی بر روی شکم به ناحیه تحت جراحی وارد می شوند. دوربین با کاویدن نواحی داخلی شکم و معده، میدان دید مناسبی برای پزشک جراح فراهم می آورد. در نهایت، جراح با بررسی ناحیه مورد نظر، جراحی مورد نظر را انجام خواهد داد.

استفاده از دستگاه لاپاراسکوپی باعث می شود تا از شدت تهاجمی بودن انواع جراحی چاقی و یا جراحی های دیگر در ناحیه شکم، کاسته شود. این موضوع، در کاهش دوران نقاهت و بهبود سریع تر بیمار نقش بسزایی خواهد داشت. برای مثال، در انجام انواع جراحی چاقی مانند جراحی اسلیو معده، جراحی بای پس معده و جراحی پلیسه معده، پزشک جراح بدون نیاز به باز کردن شکم و ایجاد برش های وسیع بر روی آن، می تواند تنها چند حفره کوچک ایجاد کرده و جراحی را کامل نماید.

مزایای عمل لاپاراسکوپی پیشرفته

از مزایای عمل لاپاراسکوپی پیشرفته می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • قابل استفاده برای انجام انواع جراحی چاقی و درمانی
  • کاهش عوارض جانبی جراحی از جمله خونریزی و عفونت
  • کاهش اسکار ناشی از جراحی
  • کمتر شدن احتمال فتق های شکمی پس از جراحی
  • احساس درد کمتر پس از جراحی
  • کاهش دوران نقاهت و مدت زمان مورد نیاز برای درمان زخم ها
  • پیشگیری از بروز آمبولی ریه پس از جراحی یا کاهش احتمال بروز آن
  • کمتر کردن هزینه عمل جراحی چاقی یا درمانی به دلیل کاهش زمان بستری

چه جراحانی می توانند عمل لاپارسکوپی پیشرفته را انجام دهند؟

همه جراحانی که دوره فلوشیپ لاپاراسکوپی پیشرفته را پشت سر گذاشته اند، می توانند این نوع جراحی را انجام دهند. در واقع، کلیه جراحانی که دوره فوق تخصص خود را در زمینه لاپاراسکوپی پیشرفته می گذرانند، می توانند جراحی های ناحیه شکمی را با این روش انجام دهند. در موارد زیر انجام جراحی از طریق لاپاراسکوپی پیشرفته امکان پذیر خواهد بود:

  • سرطان معده
  • بیماری های مری
  • جراحی زخم معده
  • جراحی پانکراس
  • جراحی کیسه صفرا
  • برداشتن آپاندیس
  • عمل های مرتبط با غدد فوق کلیوی
  • انواع جراحی های چاقی شامل اسلیو معده، بای پس معده، باندینگ معده و پلیسه معده

علاوه بر این، جراحان می توانند با گذراندن دوره لاپاراسکوپی کولورکتال، تمامی جراحی های مرتبط با ناحیه کلون و رکتوم را نیز با دستگاه لاپاراسکوپی انجام دهند.

جراحی چاقی با روش پیکرتراشی

تجمع چربی در بین بافت های بدن و اطراف عضلات، منجر به بر هم خوردن تناسب اندام در افراد، مخصوصا بانوان، می شود. از این رو، افراد معمولا در تلاش هستند تا با استفاده از انواع رژیم های غذایی و انجام ورزش های مناسب یا انجام جراحی چاقی چربی های اضافه را برطرف نمایند. با این حال، گاهی چربی های انباشته شده در قسمت های مختلف بدن، نسبت به رژیم غذایی و انجام ورزش مقاومت نشان می دهند. به طوری که حتی در طولانی مدت نیز تغییری در حجم آن ها ایجاد نخواهد شد. در چنین مواردی انجام جراحی پیکر تراشی به افراد توصیه می شود.

پیکرتراشی یا کانتورینگ بدن، یک روش جراحی چاقی به حساب می آید که چربی های اضافه را تخریب و استخراج خواهد کرد. برای چربی های انباشته در نواحی مانند ران ها، بازوها، پهلوها، باسن، کمر و شکم می توان از روش پیکر تراشی استفاده نمود. در برخی موارد که حجم چربی انباشته شده زیاد باشد، با برداشتن چربی های ناحیه مورد نظر، چین و چروک هایی در آن محل ایجاد می گردد. به همین دلیل، جراح متخصص پس از انجام عمل کانتورینگ، پوست های شل و افتاده را نیز از طریق جراحی لیفت اصلاح می کند.

پیکرتراشی یا تخریب سلول های چربی اضافی می تواند با جراحی و بدون جراحی (با دستگاه) انجام گیرد. در ادامه به بیان جزییات مربوط به هر روش می پردازیم.

انجام پیکرتراشی با جراحی

انجام پیکر تراشی با جراحی نسبت به پیکرتراشی با دستگاه، تهاجمی تر خواهد بود. به همین دلیل، دوران نقاهت پس از این نوع پیکرتراشی نیز طولانی تر می شود. با این حال، نتایج حاصل از پیکرتراشی با جراحی ملموس تر خواهد بود. از مهم ترین روش های پیکرتراشی با جراحی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • ابدومینوپلاستی یا تامی تاک
  • جراحی لیپوماتیک
  • جراحی لیفت

در طول پیکرتراشی با جراحی لازم است ابتدا پوست ناحیه تحت درمان برداشته شود. پس از حذف چربی های اضافی، شکل مناسبی به ناحیه مورد نظر داده می شود. از این روش جراحی چاقی در نواحی مختلف بدن از جمله شکم، صورت و سینه می توان استفاده نمود. در هر حال، زمانی می توان بهترین نتیجه را از انجام پیکرتراشی با جراحی به دست آورد که از یک پزشک متخصص و مجرب برای انجام آن کمک بگیرید.

جراحی چاقی با دستگاه پیکرتراشی

روش دیگری از انواع جراحی چاقی که برای کانتورینگ بدن به کار می رود، جراحی پیکرتراشی بدون جراحی یا با دستگاه است. در این روش، نیازی به بیهوشی عمومی نبوده و با بی حسی موضعی و به صورت کاملا کم تهاجمی، جراحی پیکرتراشی انجام می گیرد. در پیکرتراشی بدون جراحی می توان از روش های زیر استفاده نمود:

  • کرایولیپولیز
  • لیپولیز تزریقی
  • لیزر لیپولیز
  • لیپولیز فرکانس رادیویی

هزینه پیکرتراشی با جراحی و بدون جراحی چقدر است؟

برای تخمین میزان هزینه پیکرتراشی لازم است ابتدا زیر نظر یک جراح متخصص، بررسی های لازم انجام گیرد. زیرا هزینه پیکرتراشی به فاکتورهای متعددی بستگی دارد. نوع روش جراحی پیکر تراشی، دستمزد پزشک، حجم چربی انباشته شده، مدت زمان لازم برای انجام پیکرتراشی بدون جراحی، هزینه مربوط به آزمایش ها و تصویربرداری های قبل از عمل و هزینه مربوط به داروهای احتمالی پس از جراحی چاقی، از جمله مواردی هستند که می توانند هزینه پیکرتراشی را تعیین کنند.

دوران نقاهت پس از عمل لاغری پیکر تراشی چقدر است؟

بر اساس نظر دکتر سید علیرضا آذرپیکان، با توجه به میزان تهاجمی بودن پیکرتراشی، دوران نقاهت آن می تواند طولانی مدت یا کوتاه باشد. در هر حال، در پیکر تراشی بدون جراحی، فرد پس از چند هفته یا چند ماه می تواند به زندگی عادی خود ادامه دهد. این در حالی است که در انجام پیکرتراشی با جراحی، بهبودی کامل ممکن است هفته ها تا ماه ها به طول بیانجامد. به همین دلیل، با توجه به دوران نقاهت کوتاه تر در پیکر تراشی بدون جراحی، انجام این نوع جراحی چاقی در بین مردم طرفداران بیشتری دارد.

نوشتن دیدگاه جدید